Leven na kinderkanker


Bestel ‘Leven na kinderkanker’

Boek: ‘Leven na kinderkanker – 24 interviews

In ‘Leven na kinderkanker’ (publicatie oktober 2017) staan 24 verhalen van mensen die als kind kanker hebben gehad. Zij vertellen over hoe ze als kind de ziekte hebben beleefd en welke invloed de ziekte en behandelingen op hun leven hebben. De geïnterviewde survivors hebben op diverse leeftijden en in uiteenlopende jaren, tussen 1964 en 2008, verschillende vormen van kinderkanker gehad.

Erkenning en herkenning

Zelf werd ik op zevenjarige leeftijd behandeld tegen een Wilms-tumor. Op latere leeftijd miste ik, tijdens een zoektocht naar hoe de ziekte mij had gevormd, boeken met ervaringsverhalen van anderen. In 2010 publiceerde ik het boek Een kikker in mijn buik, waarin ik beschrijf hoe ik zelf de ziekteperiode heb meegemaakt. Aan de vele reacties op mijn verhaal merkte ik dat meer mensen behoefte hebben aan het delen en lezen van ervaringen. Dat inspireerde me om ook verhalen van andere overlevenden van kinderkanker op te schrijven.

Met het boek ‘Leven na kinderkanker’ hoop ik erkenning en herkenning te kunnen bieden aan iedereen die te maken heeft of heeft gehad met kinderkanker. Kinderen zijn vaak nog niet in staat om te verwoorden wat ze meemaken. Met deze interviews wil ik overlevenden alsnog een stem geven. Voor hulpverleners in de kinderoncologie en in de LATER-zorg bieden de verhalen inzicht in de belevingswereld van zieke kinderen en in de problemen waar overlevenden mee te maken kunnen krijgen.

Levenslust

De interviews gaan zowel over de ziekteperiode zelf als over de periode erna. De overlevenden vertellen welke impact de ziekte had op hun gezin, op hun tijd op school en op hun relatie met leeftijdsgenoten. Ze verwoorden hoe ze de behandelingen in het ziekenhuis beleefden en in hoeverre zij daar lichamelijk of geestelijk late gevolgen van hebben. Daarnaast gaan de interviews over hoe de ervaring hen heeft gevormd, over wilskracht en levenslust. Ik ben dankbaar voor de openhartigheid van de geïnterviewden over hun persoonlijke ervaringen. Zij kunnen er trots op zijn dat hun verhaal nu zwart-op-wit staat en dat anderen er begrip, steun en hoop uit kunnen halen.

Lees hier enkele citaten uit het boek.

Bestel ‘Leven na kinderkanker’

www.levennakinderkanker.nl